Blog: De druk van de perfectie

4 februari 2016
Facebooktwitter

We willen allemaal graag datgene wat we doen, zo goed mogelijk doen. Dat kan om verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld om iets niet over te moeten doen. Of om een bepaalde boodschap over te brengen, zonder misverstanden te veroorzaken. En je kan zelf vast nog meer redenen bedenken.

Toch is het zo dat ongemerkt het een druk wordt, om iets zo goed mogelijk te doen. Een belemmering. Namelijk als je een maatstaf opgelegd krijgt. Of jezelf oplegt. En dat kan soms ongemerkt gebeuren.

Recentelijk besprak ik het album Ik Mik in een vlog en één van de grappen, die Maikel Verkoelen in dat album heeft verwerkt, is de angst om fouten te maken. Dat sprak mij bijzonder aan. Want ook ik voel de druk van de perfectie. Uiteraard is het goed mogelijk dat ik mijzelf deze druk heb opgelegd!vouten

Ik maak vlogs omdat ik dat leuk vindt om te doen. Dat is de enige reden. Nou ja, ik maak ook vlogs omdat ik enthousiast over dingen ben. Zo ben ik ergens in 2010 begonnen met het maken van vlogs, hoewel ik ze destijds recensies noemde. Ik was muziek recensent en ben overgestapt van schrijven naar vloggen, omdat ik me graag wilde onderscheiden.

Nu was ik, in het genre waarin ik me begaf, eigenlijk de enige die zoiets deed. Dus hoe ik het deed, bepaalde ik zelf. Ik was mijn eigen maatstaf. Nou ja…niet helemaal. Want eigenlijk ben ik best wel onzeker. En ik keek toch rond naar anderen, die (ongeveer) hetzelfde deden.

En uiteraard vindt je altijd mensen die het beter doen. Vloeiender, bespraakter. Eén van de vloggers die ik volgde, was Anthony Fantano, een muziek recensent op YouTube. Maar dan eentje met meer dan een half miljoen abonnees. Hij maakt hele goeie video’s, zonder veel toevoegingen, je geniet gewoon van zijn verhaal.

In mijn zoektocht om een betere YouTuber te worden, ben ik nog een paar bijzondere mensen tegen. Scott Niswander van Nerdsync, bijvoorbeeld. Hij is medeverantwoordelijk dat ik me ben gaan richten op strips. Scott werkt met gescripte video’s en ook hij weet heel vloeiend zijn verhaal te brengen. Zowel Anthony Fantano als Scott Niswander zijn voorbeelden voor me.

Maar daarmee leg ik voor mezelf de lat meteen wel hoog. Want als ik eerlijk ben, zo goed als zij zijn, zal ik niet worden. Maar moet ik zo goed worden als zij?

Nee. Want ik ben niet hen. Ik ben mij. En mijn video’s maak ik vanuit mijn gevoel en mijn liefde voor (in dit geval) strips. Soms kort, vaker wat langer. Omdat ik vaak van alles wil vertellen over een strip album.

En dus ga ik de lat verleggen. Naar een niveau wat bij mij past. Wat realistisch is en zorgt dat ik leuke, spontane en enthousiaste video’s over strips kan maken.

En hoewel ik altijd benieuwd ben naar reacties op mijn video’s en absoluut open sta voor ideeën en suggesties, moet ik toch vooral naar mezelf blijven luisteren. Want het zijn uiteindelijk mijn video’s. Die ik maak omdat ik strips leuk vindt en dat enthousiasme graag wil delen met anderen.

Ik hoop dat jullie van mijn video’s blijven genieten en ik zal mijn best foutenblijven doen om zo leuk mogelijk video’s te maken. Soms wat lang, soms heel enthousiast en soms kort. De strip en het gevoel wat ik krijg bij het lezen ervan, dat bepaalt uiteindelijk hoe een video gaat worden. Dus geen vaste formule, maar gewoon, zoals ik ben.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.