Hallo 2016!

6 januari 2016
Facebooktwitter

Tsja, zo is het dan ineens 2016…een schrikkeljaar. Traditioneel de tijd om terug te kijken, naar het afgelopen jaar. Tijd om jaarlijstjes te maken en zo. ik doe daar niet aan. mijn jaarlijst is terug te vinden op mijn Youtube kanaal: de 75 strip vlogs die daar te vinden zijn.

Terug kijken naar 2015, vindt ik wel leuk om te doen, vooral omdat 2015 voor mij een bijzonder en bewogen jaar was. Uiteraard heb ik dat op mijn eigen wijze gedaan, middels een vlog (wat je onder aan deze post kan vinden).

Toch is het eigenlijk teveel om te benoemen, wat het afgelopen jaar mij gebracht heeft. Een behoorlijke verandering. Strips hebben bij mij altijd op de achtergrond gespeeld. Met name de voorgaande 14 jaar (2000-2014) hebben bij mij in het teken gestaan van muziek. Ik ben mijn leven lang al gek op muziek, maar in 2000 stapte ik de wereld van de progressieve rock en metal in, toen ik webmaster werd van Ayreon, het muziek project van Arjen A. Lucassen. Drie jaar later stopte ik daarmee en stapte over naar het recenseren.

Dat heb ik een dikke 10 jaar gedaan. Aanvankelijk schrijvend, voor diverse websites. En in 2010 eigenlijk als vlogger, hoewel ik toen die term nog niet hanteerde. Onder de naam Live Prog, heb ik een dikke 300 recensie video’s en een aantal interviews gedaan. Maar eind 2014 was het ineens over.

Mede door video’s die ik keek van Nerdsync, over comics, kreeg ik daar weer interesse in. Dat gekoppeld aan het Stripfestival in Breda én de ontdekking van Dating for Geeks. dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik me ben gaan richten op de Nederlandstalige stripboeken. And the rest is, as they say, history…

Dat maakt 2015 tot een bijzonder jaar. Maar nu dan 2016. De nieuwigheid is eraf…toch? Misschien. Maar misschien ook niet! Want ik bruis van plannen voor het komend jaar! Er valt nog heel veel te doen voor de strip wereld. Recentelijk zag ik een artikel op Stripspeciaalzaak.be, die het jaar 2015 in cijfertjes bracht, voor wat betreft stripuitgaves en oplages.

Dit was hun conclusie: “2015 kent een lichte daling, zowel in aantal effectief nieuwe strips als aantal herdrukken. Er verschenen verhoudingsgewijs nooit eerder zoveel hardcovers, er is een kleine verdubbeling van het aantal integrales (bij ons een rekbaar begrip), het percentage comics schiet boven de 10% uit en blijft in opmars, maar de investering in eigen talent moeten we een dieptepunt noemen.” (bron: http://www.stripspeciaalzaak.be/StripFacts.php)

Er is dus nog meer dan genoeg te doen voor de Strip Vlogger, om strips te promoten. Niet alleen strip boeken, maar ook stripmakers. Want er zijn veel getalenteerde stripmakers, die het verdienen om gelezen te worden.

En dat podium wil ik ze geven. Want mijn doel is promotie, onder de aandacht brengen, met als doel dat mensen naar de stripwinkel gaan, om strip albums te kopen. En daar ga ik me in 2016 hard voor maken!

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.