Blog: Stripfestival Breda 2016

19 oktober 2016
Facebooktwitter

Dit jaar was het alweer de derde keer dat ik het Stripfestival in Breda bezocht. Een weekend waar ik elke keer enorm naar uit zie. Lekker twee dagen met een heleboel stripliefhebbers bij elkaar. Uiteraard weer bijgekletst met heel veel vrienden en bekenden, maar zeker ook weer nieuwe vrienden gemaakt.

Anders vloggen

windmillOm niet in herhaling te vervallen, besloot ik tot een andere aanpak, voor mijn vlog. Ditmaal liep ik niet alleen met mijn trouwe camera, maar ook met een microfoon! Enigzins willekeurig heb ik verschillende aanwezige stripmakers geïnterviewd. Het was wel even spannend, maar toen ik een paar van deze interviews gedaan had, voelde het erg goed en heb ik uiteindelijk meer gedaan dan ik van plan was.

Op aanraden van tekenaar Marc Scherbateyev, waagde ik een poging om een heuse sybillHollywood actrice voor de camera te krijgen! Want op het Stripfestival was actrice Sybil Danning aanwezig, met een indrukwekkend resumé van meer dan 60 films! Zij was bezig met een tour door Europa om haar comic Ruger te promoten. Het was een bijzondere ervaring om haar voor de camera te hebben, maar ze was bijzonder vriendelijk.

romanoOok heb ik onder andere Jens K Styve gesproken, een Noorse tekenaar, wiens nieuwste boek door Syndikaat wordt uitgegeven. Ook Boy Akkermanhollandschmetaal was zo vriendelijk om wat te vertellen over het nieuwe stripblad Hollandsch Metaal. En zo sprak ik er nog veel meer, ook een aantal cosplayers.

NK Striptekenen 2016

nk-striptekenen-2016Op zaterdag werd het NK Striptekenen 2016 gehouden en ik wilde daar speciaal aandacht aan geven, omdat dit een prachtig initiatief is om jongeren niet alleen te interesseren voor strips, maar juist ook het maken ervan.

Ik heb zoveel mogelijk op beeld vastgelegd, waaronder de gehele presentatie van de jury en ik heb zowel tijdens de battle als na de prijsuitreiking, gesproken met enkele deelnemers. Hier zal een aparte video van verschijnen en waarschijnlijk al heel snel!

Strip Cultuur Beurs 2016

Zondagmiddag werd de Strip Cultuur beurs 2016 uitgereikt en ik was éénbeurs van de kanshebbers. Een zeer spannende middag dus. Om 13:30 verzamelden we voor een drankje en kennismaken. Dat was, waarschijnlijk door de zenuwen, nog wat stroef. Om 14:00 kwam het verlossende woord en ik…heb hem helaas niet gewonnen.

De winnaars van de Strip Cultuur Beurs 2016 zijn Caroline van der Lee (met wie ik samenwerk voor de maandelijkse video voor BK Strips) en Cok Jouvenaar. Zij kregen de beurs voor hun project de ‘Striptekenaar de Vaderlands’.

Wel ontving ik lovende woorden van de jury voor mijn activiteiten als De Strip Vlogger, waarbij ik gebruik maak van een medium wat veel jongeren aanspreekt, YouTube. Het bleek een echte nek-aan-nek race geweest te zijn, want de jury is anderhalf uur bezig geweest om een winnaar te kiezen. Dus al met al toch wel een opsteker, alleen helaas geen geld.

Strips

strips-1Uiteraard ben ik thuisgekomen met een behoorlijke stapel strips. Niet alles wat ik wilde, heb ik uiteindelijk kunnen halen (de nieuwe Ayak+Por is niet gelukt), maar in ieder geval heb ik eindelijk het nieuwe Caztar album, met een mooie tekening van Poetzarelli! Ook heb ik (en dat gaat een traditie worden) uiteraard het nieuwe album van Dirkjan bij Mark Retera gehaald!

Ook de nieuwste uitgave van Windmill Comics, De Vleermuis, stond hoog strips-2op mijn verlanglijstje en ik heb zelfs een kort interview met de makers kunnen doen. En nog veel meer strips. Eentje ben ik ook zeer benieuwd naar: Mooi Duister, een uitgave van Hum! De tekenaars waren beide dagen aanwezig en ik heb met één van hen kort gesproken.

Al met al een geweldig weekend! Teveel mensen om op te noemen, gesproken en veel gefilmd. Dus voorlopig ben ik even zoet  met monteren van mijn film materiaal en het lezen van de nieuwe strips.

Facebooktwitteryoutubeinstagram

Geen reacties

Reacties zijn gesloten.